Kłopoty Tottenhamu. FIFA wydała oświadczenie w sprawie działacza

Tottenham Hotspur zwolnił niedawno Antonio Conte, a już wkrótce może stracić również dyrektora sportowego. Za Fabio Paraticim ciągną się wciąż oskarżenia z czasów pracy z Juventusem. FIFA wydała w środę oficjalnie oświadczenie w sprawie Włocha.

Tottenham Hotspur
Pressfocus Na zdjęciu: Tottenham Hotspur
  • FIFA wydała w środę oficjalny komunikat w sprawie Fabio Paraticiego
  • Włoch jest oskarżony przez prokuraturę o przekręty finansowe
  • Jeśli sąd nie uzna apelacji Włocha, nie będzie mógł on pełnić funkcji dyrektora sportowego Tottenhamu

Dyrektor Kogutów w obliczu 2,5-letniego zawieszenia

Fabio Paratici za czasów pracy w Juventusie został oskarżony o przekręty finansowe. Do dymisji poddali się wówczas Pavel Nedved i Andrea Agnelli. Włoska federacja zawiesiła wówczas działacza na okres 30 miesięcy. Nie był to problem dla Tottenhamu, ponieważ kara obowiązywała jedynie na terenie Włoch.

Dziennikarze The Guardian wystosowali jednak notę do FIFA z zapytaniem o sytuację dyrektora sportowego Tottenhamu. Odpowiedź ze strony organizacji była zaskakująca.

“FIFA może potwierdzić, że zgodnie z prośbą włoskiej federacji, komitet dyscyplinarny federacji zadecydował o rozszerzeniu kary dla kilku włoskich oficjeli na cały świat” – brzmi odpowiedź.

Oznacza to, że jeśli apelacja dyrektora sportowego Kogutów nie zostanie pozytywnie rozpatrzona, Paratici nie będzie mógł kontynuować swojej pracy w Anglii. Wyrok w tej sprawie poznamy w kwietniu. Wiele wskazuje zatem na to, że Tottenham wkrótce straci również dyrektora sportowego.

Czytaj dalej: Dyrektor Tottenhamu broni decyzji o rozstaniu z Conte