Kolejne oświadczenie Juventusu, Realu Madryt i Barcelony przeciwko UEFA

Florentino Perez
PressFocus Na zdjęciu: Florentino Perez

Trzy kluby, które nie zrezygnowały z projektu Superligi wystosowały kolejne wspólne oświadczenie. Tym razem Juventus, Real Madryt i FC Barcelona wyrażają sprzeciw wobec wszczęcia postępowania dyscyplinarnego w wykonaniu UEFA.

• Juventus, Real Madryt i Barcelona wystosowały wspólne oświadczenie, w którym atakują UEFA za wszczęcie postępowania dyscyplinarnego przeciwko nim
  • Wszystkie trzy kluby są otwarte na dialog z europejską federacją

“UEFA łamie prawo”

We wtorek UEFA poinformowała o wszczęciu postępowania dyscyplinarnego wobec trzech klubów-założycieli Superligi. Dziś FC Barcelona, Real Madryt oraz Juventus wystosowały wspólne oświadczenie w kierunku europejskiej federacji.

“FC Barcelona, Juventus i Real Madryt całkowicie odrzucają stałe naciski UEFA na trzy największe instytucje w świecie piłki nożnej. To niepokojące działanie stanowi naruszenie orzeczenia sądów, które wyraźnie nakazały UEFA wstrzymanie się od jakichkolwiek działań mogących nałożyć kary na członków-założycieli Superligi w toku postępowania prawnego.

W związku z tym wszczęcie postępowania dyscyplinarnego przez UEFA jest niezrozumiałe i stanowi bezpośredni atak na zasady prawa, które obywatele Unii Europejskiej ustalili demokratycznie. Stanowi też brak szacunku dla organów wymiaru sprawiedliwości.

Superliga od początku była promowana w celu poprawy sytuacji europejskiej piłki nożnej, poprzez stały dialog z UEFA oraz w celu zwiększenia zainteresowania sportem, oferując kibicom jak najlepsze widowisko. Cel ten należy osiągnąć w duchu samowystarczalności i solidarności. Zwłaszcza, biorąc pod uwagę niepewną sytuację gospodarczą, która dotyka obecnie wiele klubów europejskich.

Zamiast badać sposoby modernizacji piłki nożnej poprzez otwarty dialog, UEFA domaga się zakończenia toczących się postępowań sądowych, które podważają jej monopol na europejską piłkę nożną. Barcelona, Juventus i Real Madryt, kluby z ponad stuletnią tradycją, nie zaakceptują żadnego rodzaju przymusu ani niedopuszczalnej presji i pozostaną stanowcze w swojej woli prowadzenia dialogu z szacunkiem w celu znalezienia rozwiązań koniecznych w świecie futbolu.

Albo dojdzie do reformacji piłki nożnej, albo zobaczymy, jak upada” – możemy przeczytać we wspólnym oświadczeniu.

Pokazuje ono, że trzej założyciele Superligi nie zmieniają swojego punktu widzenia. Pozostaje czekać na reakcję ze strony UEFA.

O wszczęciu postępowania przez europejską federację pisaliśmy tutaj.