Utytułowany klub Ligue 1 zwolnił szkoleniowca

Jocelyn Gourvennec
Pressfocus Na zdjęciu: Jocelyn Gourvennec

Jocelyn Gourvennec został zwolniony z funkcji trenera LOSC Lille. Fabrizio Romano poinformował w czwartek, że francuski klub zdecydował się zerwać współpracę z 50-latkiem, a nowym trenerem drużyny ma zostać Paulo Fonesca.

• Lille w sezonie 2021/22 spisywało się bardzo słabo
  • W związku z kiepskimi rezultatami osiąganymi przez zespół, klub rozstał się z trenerem Gourvennecem
  • Nowym szkoleniowcem Mastifów ma zostać Paulo Fonesca

Sezon 2021/22 fatalny w wykonaniu Lille

Jocelyn Gourvennec kompletnie nie sprawdził się w roli trenera Lille, a drużyna nie była w stanie nawiązać nawet do dyspozycji sprzed sezonu, w którym to sensacyjnie zdobyła mistrzostwo Francji, wyprzedzając Paris-Saint Germain. Wówczas z klubu odszedł Christophe Galtier, który został szkoleniowcem OGC Nice. Zatrudniony na jego stanowisko Gourvennec osiągnął z Les Dogues średnią punktową na poziomie 1,47 punkta na mecz, co było wynikiem zdecydowanie poniżej oczekiwań.

LOSC Lille sezon w Ligue 1 zakończyli na odległej 10 pozycji i nie zakwalifikowali się do kolejnej edycji europejskich pucharów. Zarząd przyjął wyniki zespołu z ogromnym rozczarowaniem i postanowił zwolnić Gourvenneca. Według Fabrizio Romano na stanowisku szkoleniowca zastąpi go Paulo Fonesca.

Portugalczyk pozostaje bez pracy od połowy 2021 roku. Przez ten czas był łączony z Tottenham Hotspur, Fiorentiną, Newcastle United, Atlantą United czy Aston Villą. Wiele wskazuje jednak na to, że zdecyduje się on na pracę z Mastifami. Zdaniem mediów, 39-latek podpisze dwuletnią umowę z francuskim zespołem.

Czytaj dalej: PSG skomentowało pogłoski o odejściu z klubu katarskich właścicieli po mundialu