Czeska Federacja ujawniła stanowisko dotyczące rywalizacji z Rosją

Piłkarze reprezentacji Czech
fot. PressFocus Na zdjęciu: Piłkarze reprezentacji Czech

Czeska Federacja Piłki Nożnej obierze prawdopodobnie tę samą drogę w kontekście udziału w barażach o awans na mundial w Katarze, co Polska i Szwecja. Pojawił się oficjalny komunikat w kontekście ewentualnego spotkania z Rosją od naszych południowych sąsiadów.

• Polska i Czechy nie wyobrażają sobie rozegrania meczu z Rosją o awans na mundial
  • Biało-czerwoni na pewno nie zagrają 24 marca ze Sborną w Moskwie
  • Wygląda na to, że do bojkotu dołączą również Czechy

Czeska Federacja ugięła się po naciskach

Czeska Federacja Piłki Nożnej w powszechnej opinii była najmniej zdeterminowana, aby zbojkotować ewentualny mecz o wywalczenie awansu na mundial w Katarze. Ostatecznie wygląda jednak na to, że trzecia z zaangażowanych w temat stron też prawdopodobnie nie weźmie udziału w marcowym spotkaniu, gdyby pojawiła się taka ewentualność.

“Czeska Federacja Piłki Nożnej jednoznacznie potępia rosyjską inwazję militarną na Ukrainę i wyraża nadzieję, aby stan wojny na Ukrainie zakończył się jak najszybciej” – brzmi komunikat opublikowany na stronie Facr.fotbal.cz.

“Czeska Federacja Piłki Nożnej wyraża również swoje wsparcie dla wszystkich Ukraińców, których bezpośrednio dotyczyły wydarzenia i dziękuje wszystkim, którzy zdecydowali się pomóc potrzebującym w tych trudnych czasach. W najbliższych dniach i tygodniach Czeska Federacja Piłki Nożnej chce wesprzeć Ukraiński Związek Piłki Nożnej, którego szczegóły omówi sekretarz generalny Czeskiej Federacji Piłki Nożnej Michał Valtr i jego ukraiński odpowiednik Jurij Zapisocki. Prezes Czeskiej Federacji Piłki Nożnej Petr Fousek poinformował w tej sprawie prezesa Ukraińskiego Związku Piłki Nożnej Andrija Pavelkę” – czytamy dalej.

Wygląda zatem na to, że Polska, Szwecja i Czechy nie biorą pod uwagę gry z Rosją. Na dzisiaj nieznane jest stanowisko w sprawie ze strony FIFA. UEFA natomiast ostatnio ogłosiła, że mecze międzypaństwowe na terytorium Rosji nie mogą się odbywać i muszą być rozgrywane na neutralnych obiektach. W kontekście spotkań barażowych kluczowa decyzja należy jednak do Międzynarodowej Federacji Piłki Nożnej.

Reprezentacja Polski miała 24 marca zmierzyć się z Rosją na stadionie Dynamo Moskwa. Zwycięzca tego starcia w finale baraży o awans na mundial miał zagrać z lepszym z pary Szwecja – Czechy.

Czytaj więcej: Lewandowski wsparł Ukrainę: zagrał z opaską w formie ukraińskiej flagi